24.11.2017

Verkkokauppa, Black Friday – vai Cyber Monday?

Black Friday on USA:sta Suomeen rantautunut ostoskarnevaali, kaupat aloittavat joulukauden perjantaina isolla alennusmyynnillä. Tapahtuma on perinteisesti ollut kiitospäivän jälkeisenä perjantaina ja vaikka me emme kiitospäivää juhlikaan, niin alennusmyynnin olemme ottaneet kiitollisena vastaan.

Tapahtuman toi Suomeen entinen rallitähti Marcus Grönholm omistamaansa kauppakeskus Strandiin Inkoossa vuonna 2011. Viime vuosina tapahtuma on yleistynyt, venynyt viikon mittaiseksi ja levinnyt kaikkialle – on jo hankalaa löytää liikettä, joka ei olisi mukana karnevaalissa, tai välttyä mainonnalta Facebookissa, TV:ssä tai missä tahansa mediassa.

Tätä kirjoittaessa hakusanalla ”Black Friday” neljä ensimmäistä hakutulosta Googlessa on mainoksia. Olen saanut tänään kello 11:14 mennessä 41 mainoskirjettä, jonka otsikossa on sana ”Black Friday” tai ”Musta”. Ja tässä vain Gmailin roskapostisuodattimen läpäisseet viestit...

Kauppiaiden on pakko miettiä: ”Miten tässä enää erottautua?”

Kun koko idea on kopioitu rapakon takaa, kannattaa tässäkin katsoa sinne. Kiitospäivän viikonloppu on perinteisesti pitkä viikonloppu. Me kaikki olemme nähneet TV:stä & elokuvista tähän liittyviä perinteitä, osa ehkä myös videota Los Angelesin ruuhkista tältä vuodelta.

Maanantaina palataan töihin ja samalla on hyvä miettiä viikonloppuna tavattuja sukulaisia ja joululahjoja. Verkkokaupoille tämä maanantai olikin kiireinen päivä, josta keksittiin termi Cyber Monday.

Kun isoimmat verkkokaupat panostavat Black Fridayhin, pienempien muskelit eivät riitä kilpailuun näkyvyydestä ja mainostilasta. Tällöin Cyber Monday on heille mahdollisuus erottautua ja tuoda omat tarjouksensa esiin – päivänä jolloin verkossa on paljon aktiivisia ostajia liikkeellä.

Black Friday on jo lyönyt läpi Suomessa, mikä verkkokauppa erottautuu Cyber Mondaylla ensimmäisten joukossa (tällä hetkellä Google mainoksia 1, mainoskirjeitä 0)?

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_Monday

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Friday_(shopping)

Digimarkkinointi Verkkokauppa